Terugblik themasessie ‘Pacemaker en ICD’
Tijdens de themasessie op 13 maart stond efficiënte aanlevering van data voor de Pacemaker en ICD kwaliteitsregistratie centraal. Deze keer een fysieke sessie zodat er alle ruimte was om met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende manier om binnen het EPD HiX te zorgen voor goede registratie, compleetheid van data en de aanlevering. Als spreker gaf Wouter Hofland (Hartstimulatiespecialist Noordwest Ziekenhuisgroep) een toelichting over de inrichting van HiX binnen zijn werkplek, de sessie werd geopend door Debby Keuken namens de NVVC na de ontvangst door Victor Umans (Bestuurslid NHR).
Ook themasessie werd, net als de eerdere sessies, namelijk georganiseerd samen met de NVVC: Debby Keuken, sr. beleidsadviseur kwaliteit bij de NVVC, gaf een toelichting over het belang van een goede registratie en de relevantie voor NVVC van deze kwaliteitsinformatie. De kwaliteitsregistraties zijn namelijk integraal onderdeel van de beleidsplannen voor kwaliteit. Hierin ligt de nadruk op leren en innoveren, naast een verplichtstelling voor de Pacemaker en ICD kwaliteitsregistratie. Onder dit laatste vallen de registratie- en aanleverplicht en datacompleetheid van 98% voor de door NVVC verplichte variabelenset.
Door deze werkwijze blijft de NVVC, en daarmee de cardioloog zelf, in regie over de hele keten die start vanuit de registratiecommissies. Hierin bepalen gemandateerde cardiologen hoe de variabelenset vorm wordt gegeven en welke (verbeter)projecten of onderzoeken worden uitgevoerd. Zij worden hierin ondersteund door de NHR. De registratiecommissies geven vervolgens adviezen aan de werkgroep van de NVVC, waarna de commissie kwaliteit de samenhang binnen het totale beleid bewaakt en aanpassingen uiteindelijk voorlegt aan bestuur.
Een succesvolle werkwijze: naast het gebruik door de NVVC zelf voor richtlijnen, kwaliteitsvisitatie en witte lijsten, wordt de output ook gebruikt door andere instanties. Zo kan kwaliteitsinformatie over pacemaker/ICD gebruikt worden voor aantonen van IGJ verbeterdoelen en andere wettelijke kaders, zoals de WBMV vergunning en implantatenregister IGJ.
Ervaringen vanuit de praktijk: HiX
Met deze toelichting als kader, ging Wouter Hofland vervolgens door met zijn toelichting over het gebruik van HiX voor invoer en aanleveren aan de PM/ICD registratie. Dat leverde boeiende gesprekken op met het publiek over de werkwijze en alternatieven.
Ook werd gesproken over de juiste interpretatie van de velden in HiX, zoals in het operatieverslag. De opbouw is niet altijd even logisch, afhankelijk van de gevolgde route. De feedback hierover is ook door de NHR opgepikt: Victor Umans gaf namens het bestuur aan dat zij hierover al contact hebben gelegd met Chipsoft om de expertise en ervaringen uit de praktijk beter in te kunnen brengen bij verdere ontwikkelingen van het EPD.
Derde onderdeel van het PDCA-cyclus project
Deze themasessies zijn het derde onderdeel van een project over de PDCA-cyclus, een samenwerking met NVVC & NVT. In gesprekken met ziekenhuizen werd duidelijk dat er behoefte is aan het uitwisselen van kennis en ervaring bij het organiseren van een effectieve PDCA-cyclus op basis van data verzameld binnen o.a. de NHR.
Victor Umans, Raad van bestuur NHR, benadrukt het belang van deze thema sessie voor vakgroepen: “Middels deze bijeenkomst en eventuele toekomstige bijeenkomsten biedt de NHR een uniek platform voor vakgroepen om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen over het organiseren van een effectieve PDCA-cyclus op basis van data verzameld binnen o.a. de NHR. Wij hopen vakgroepen inspiratie te bieden en nét het spreekwoordelijke duwtje in de rug te geven om intern aan de slag te gaan met verbetercycli.”